HEY

Deelnemen aan het volgende evenement Leef!

lindsay kippenhout - ontvlekkelen

Wordpress: Het Zwitserse Legermes van website creatie? Ze zeggen dat het Wordpress is. U kunt er inderdaad allerlei sites mee creëren, van blogs tot online winkelsites, portefeuilles en vele andere... Is het echter de enige tool waarmee u dit alles kunt bereiken? Om deze vraag te beantwoorden, laten we eens kijken naar de kenmerken ervan. Nadat u een idee hebt van wat het echt biedt, kunt u zelf beoordelen of Wordpress de ultieme tool voor het maken van websites is, of dat het dreigt te worden ingehaald door een andere, even krachtige tool, Webflow. Wordpress vs Webflow, laten we gaan!

#webflow #wordpress #quarespace #shopify #wix

Kleine Poll

Wat gebruikt u om websites te maken?
Wix, Squarespace, Wordpress, Shopify, andere of handmatig?
Geef me je mening als commentaar

Samenvatting

Wordpress

Webflow

Andere voordelen van Webflow

Conclusie

Video

Ontbreekt er iets?

Wordpress vs Webflow: Laten we beginnen met WordPress

WordPress : Prijzen

Wordpress is open source software, wat betekent dat het gratis toegankelijk is. Als je moet betalen, ook al heb je gekozen voor Wordpress.org (en niet voor WordPress.com omdat er een verschil is), dan is het alleen de prijs van de hosting, de domeinnaam, de plug-ins, enz. die je moet betalen. Zoals alle open-sourcesoftware is het duidelijk dat deze niet noodzakelijkerwijs volledig functioneel is. Om alles te hebben wat je nodig hebt, moet je het aanpassen. Of je gebruikt plug-ins, of je gebruikt je vaardigheden in HTML, CSS, JavaScript... (of je gebruikt een ervaren ontwikkelaar die weet hoe het moet).

Weet je wel wat een plug-in is? Voor het geval je het niet weet, is het een minisoftware buiten Wordpress die je zou moeten installeren om meer functies op de site te krijgen. Ze zijn meestal ontworpen door individuen. Je kunt er alles mee doen wat je wilt, zelfs aanpassen. Alleen de beveiliging van de site wordt in twijfel getrokken (we'kom daar later nog op terug).

Voor het ontwerp: WordPress vs Webflow?

De meesten van jullie, mijn lezers, zijn webdesigners. Dus, als je je afvraagt wat het doel van Wordpress werkelijk is, kan ik niet tegen je liegen en je vertellen dat we websites kunnen ontwerpen. Tuurlijk, het is mogelijk. Maar het zal zeer geavanceerde vaardigheden in code vereisen. Laten we het voorbeeld van de animaties nemen; ze zijn erg complex om te maken, maar nog steeds duur.

Er zijn echter al bestaande Wordpress themasjablonen; er zijn er honderden waaruit u moeilijk kunt kiezen. Voor elk thema dat op de blog wordt besproken, is er een geschikt sjabloon. Sommige van deze sjablonen zijn gratis, andere worden betaald. In ieder geval is de keuze aan u.

Ze zijn allemaal klaar voor gebruik, maar je moet toch weten dat maatwerk mogelijk is. Helaas zijn deze wijzigingen echter beperkt als u niet bekend bent met de codes.

Webflow Training
Webflow Training

WordPress om de inhoud te beheren: CMS (Content manager systeem)

Dus hier, Wordpress is erg krachtig. WordPress is oorspronkelijk gemaakt voor bloggers. De content management interface is zeer intuïtief; alles gebeurt automatisch. Het enige wat je hoeft te doen is klikken op het artikel, dan toevoegen, je blogbericht schrijven, gids... Zodra je klaar bent met het toevoegen van illustraties voor het artikel in kwestie en andere kleine instellingen, hoef je alleen nog maar te klikken op publiceren. Het artikel zal automatisch worden weergegeven op de blog volgens het ontwerp van het WordPress thema dat u hebt gekozen.

WordPress en SEO

Wordpress-sites worden over het algemeen goed gerefereerd, zolang de codes maar goed zijn uitgevoerd en alle plug-ins compatibel zijn. Alleen, om de zaken niet te compliceren, adviseer ik u om een natuurlijke SEO plug-in te installeren, waarbij Yoast SEO de bekendste is. U hebt gemakkelijk toegang tot de basis: metatitel, metabeschrijving, paginaoptimalisatiecontrole, enz.

Onderhoud van de site

Welk thema u ook kiest voor uw Wordpress site, zoals ik u in het begin al zei, u heeft altijd een plug-in nodig. Anders is uw site niet volledig functioneel. Maar hier is een klein minpuntje: hoe meer plug-ins je hebt, hoe moeilijker het is. Waarom is dat?

De site moet regelmatig worden onderhouden. De meeste plug-ins moeten handmatig worden bijgewerkt. Ik raad u echter aan deze stap niet lichtvaardig te nemen. Al je werk hangt ervan af!

Wordpress vs. Webflow: Belangrijke punten over Webflow

Nu is het tijd om Webflow te ontdekken! Wordpress vs. Webflow: wat onderscheidt het precies van Wordpress?

Prijzen

In tegenstelling tot Wordpress is Webflow niet gratis. In feite is er een gratis plan beschikbaar, maar door te kiezen heeft u geen recht op een gepersonaliseerde domeinnaam. U krijgt nog steeds alle functies die u nodig heeft, volledige functionaliteit! Het is dus een zeer goede keuze als je net begint als webdesigner. Maak van de gelegenheid gebruik om vertrouwd te raken met het platform. Na een tijdje zal alles als kinderspel zijn.

In een artikel dat ik over Webflow in 2020 heb geschreven, ga ik dieper in op de tarieven die Webflow hanteert. En als u wilt weten wat er echt in de bronpagina staat, aarzel dan niet om de bronpagina op de Webflow-website te bezoeken. In ieder geval vind ik dat voor de voordelen die Webflow biedt, de aangeboden prijs zeer betaalbaar is. Bovendien kunt u kiezen tussen een maandelijkse of een jaarlijkse betaling.

Webflow voor ontwerp, ontwerp voor Webflow!

Ik heb je al eerder gezegd dat design niet echt het sterke punt is van Wordpress. Dit is niet het geval met Webflow, omdat deze speciaal is gemaakt voor het maken van designwebsites. Het bewijs? De ontwerpinterface van de pagina's is zo eenvoudig, dat het ontwerp zelf eenvoudiger is. Het gebeurt inderdaad visueel, en dus zonder codes . Het idee om een ontwikkelaar te gebruiken (als je er geen bent of als je er al lang mee werkt omdat je dit onderdeel niet onder de knie hebt) zou niet eens meer in je hoofd moeten opkomen :) Als webdesigner kun je alles doen, van A tot Z. Wat een economie is het toch?

Maar zou dat dan betekenen dat de sites die op Webflow zijn ontworpen niet van code zijn gemaakt? Nee, je hebt het helemaal verkeerd. Geen enkele site kan zonder code worden aangemaakt. Alleen de manier waarop de code is geschreven is anders. Wanneer er wijzigingen in de pagina worden aangebracht, worden de codes automatisch gegenereerd. En ze zijn op geen enkele manier geschreven.

Deze codes zijn schoon. Weet je nog dat ik je vertelde dat je kon leren coderen via Webflow? Of u nu HTML, CSS of JavaScript wilt leren, u kunt het doen. Het enige wat u hoeft te doen is de codes te exporteren en ze vervolgens te analyseren.

Je gelooft me misschien niet, maar toen ik met webdesign begon, begreep ik geen enkele code. Maar na enkele jaren van manipulatie van Webflow kan ik u met trots zeggen dat ik ze steeds beter begrijp. Dit alles om u te vertellen dat de analyse van de codes die door Webflow worden gegenereerd niet gecompliceerd is, en dat het feit dat ze op de juiste manier zijn geschreven er iets mee te maken heeft. Ze zijn schoon omdat ze logisch en kort zijn.

Maar buiten dat, wat heeft het voor zin om een schone code te hebben? We zien hem wat later, wees geduldig. :)

Geavanceerd ontwerp: Webflow-websiteanimatie

Een van de dingen die mij vooral aanspreken bij een site is de animatie die de ontwerper zorgvuldig heeft uitgekozen. Het is precies deze animatie die interactie creëert met de bezoekers van de site. Maar ze zijn niet gemakkelijk te ontwerpen. Als je codes zou moeten schrijven om zelfs maar een klein stukje animatie te krijgen, zouden ze erg lang en complex zijn. En als ik je vertel dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is, geloof je me dan?

Als je iets weet over code, zul je er aan twijfelen. Maar het is waar met Webflow! Het maken van complexe animaties is visueel mogelijk.

Webflow Training
Webflow Training

Verdere aanpassing

Laten we niet vergeten dat u veel keuze heeft als het gaat om websitetemplates die zijn ontworpen op Webflow. Net als bij Wordpress kunt u deze ontwerpen nog steeds gemakkelijk aanpassen als u ze eenmaal hebt geadopteerd. In feite betekent het feit dat u geen code gebruikt in het ontwerp van een website niet dat u geen aangepaste site kunt verwachten. Zie voor jezelf, happydesk.be is het resultaat van het werk dat gedaan is op Webflow. Bovendien worden sommige sjablonen betaald, andere niet.

Er zijn er die speciaal zijn ontworpen voor e-commercesites. Dat klopt! Het is mogelijk op Webflow! Ik heb er al een dozijn getest voor mijn klanten. Voor het ontwerp in kwestie heeft u volledige controle: aangepaste lettertypes, kleuren, enz.

Hier is een bonus: de 404 pagina's zijn aanpasbaar met Webflow. Weinig CMS bieden zo'n mogelijkheid!

Webflow, een goed CMS?

Niets kan qua contentmanagement tippen aan WordPress, zo werd gezegd. Maar ik denk niet dat dat altijd zo is. WordPress vs. Webflow: Met Webflow is contentmanagement net zo eenvoudig als met Wordpress. Bovendien kan ik het me veroorloven om regelmatig artikelen en gidsen over webdesign voor u te schrijven.

Natuurlijke verwijzing naar Webflow

Mijn ervaring is dat Webflow net zo interessant is als WordPress op het gebied van SEO.

Voor elke pagina is de wijziging van de titel en metabeschrijvingstags gemakkelijk toegankelijk, wat niet noodzakelijkerwijs het geval is voor meerdere CMS, waaronder wordpress. Voor dit laatste is de installatie van een plug-in noodzakelijk om van deze functies te kunnen profiteren. Op dezelfde manier heeft Webflow voor elke afbeelding een ALT-tag die u eenvoudig kunt invullen.

Weet je wel hoe belangrijk die bakens zijn? Welnu, de titel zoals de naam aangeeft is de titel die in de zoekmachines van Google verschijnt, wanneer gebruikers de key query van het thema dat door uw site wordt geadresseerd invoeren. Wat betreft de meta-tag, het is de beschrijving onder deze titel. Ze zijn erg belangrijk omdat het grote publiek ze ziet. Om ze te verleiden tot het aanklikken van de link die naar uw site leidt, moeten de tags geoptimaliseerd worden. Vandaar het belang om ze gemakkelijk aanpasbaar te hebben. Vraag SEO, WordPress vs Webflow? Naar mijn mening is Webflow eenvoudiger!

Hetzelfde geldt voor de Open Graph. In dit artikel over de Open Graphga ik er dieper op in.

Daarnaast wordt ook de sitemap van een Webflow-site automatisch aangemaakt. Voor WordPress moet u een plug-in installeren om deze creatie mogelijk te maken.

Hoe zit het met permalinks? Net als de titel en de meta-tags hebben ze ook een indirecte invloed op de verwijzing naar uw site, daarom moet u er belang aan hechten. Permalinks op Webflow-sites worden onmiddellijk geoptimaliseerd. Je hoeft dus niet naar de fine tuning achtergrond te gaan om ze aan te passen. Inderdaad, ze nemen alleen de naam van de post; dit is de standaardinstelling.

Natuurlijke SEO-tools

2 tools zijn zeer interessant voor de natuurlijke verwijzing naar een site (zowel voor WordPress als voor Webflow):

  • Google Analytics
  • Google-zoekzool

Google Analytics

Het helpt u om het gedrag van de bezoekers van uw site te analyseren. Afhankelijk van de gegevens die u hebt verzameld, kunt u vervolgens het ontwerp van uw site aanpassen aan het gedrag van uw bezoekers. Hier volgen enkele voorbeelden van deze gegevens: geografisch gebied, leeftijdsgroep, enz.

Wat ik bedoel is dat er bij Webflow geen extra plug-ins nodig zijn. Het enige wat u nodig heeft is uw Google Analytics-ID. Plak het gewoon in het Webflow-platform.

Zoek Console

Het helpt u bij het identificeren van eventuele problemen die uw site ondervindt. Net als Google Analytic, is het ook ingeburgerd op Webflow. Ook hier wordt u gewoon uitgenodigd om uw Google Site Verification ID in te voeren op het platform. Niets is makkelijker!

Kortom, de eenvoud van Webflow onderscheidt zich altijd van andere tools voor het maken van websites. Ik zeg dit omdat ik hiermee niets extra's hoef te installeren voor de basis van een website, onder andere natuurlijke verwijzingen. Deze functie is geïntegreerd in de tool zelf.

Onderhoud van de site

Aangezien er geen plug-ins op Webflow geïnstalleerd hoeven te worden, is onderhoud geen probleem. U wordt veel zorgen en hoofdpijn bespaard, want het onderhoud gaat automatisch.

Webflow Training
Webflow Training

Andere voordelen van Webflow

Snelheid

Met schone codes wordt het laden van een terrein snel gedaan. En een snelle site heeft zoveel voordelen, zo niet een prettige gebruikerservaring.

Ook staan internetgebruikers niet bekend om hun geduld. Als ze niet binnen enkele seconden een glimp van een site opvangen, mogen ze de betreffende site verlaten. Er is een studie uitgevoerd over dit onderwerp: meer dan 3 seconden wachttijd, 40% van de internetgebruikers verlaat de site.

Het hebben van een trage site is niet alleen een kwestie van het ontnemen van de voordelen die ik zojuist heb genoemd. Erger nog, de site in kwestie zal worden bestraft door Google. Uw SEO-inspanningen dreigen in rook op te gaan.

Hoe kunnen we in het licht van dit alles een zeer langzame paginabelasting verhelpen? Het is eenvoudig, je hoeft alleen maar je eigen codes te hebben, die Webflow doet het heel goed automatisch.

Faciliteit

Ik heb de kans gehad om verschillende CMS te testen, maar tot nu toe heb ik Webflow gevonden als een van de makkelijkste om mee om te gaan. Als je me al een tijdje volgt, weet je waarschijnlijk dat ik het vaak heb over nocode en de voordelen die het biedt. Nou, met Webflow kunt u sites maken zonder dat u een code hoeft aan te raken.

Ook, als u nieuw bent in webdesign, zal Webflow u snel leren. Het is zeer eenvoudig te hanteren. Een paar dagen of uren (afhankelijk van je snelheid) zijn meer dan genoeg tijd om te leren. Na de kennismaking beloof ik u dat alles soepel zal verlopen! Niets kan je dan tegenhouden; zoals ze zeggen:"Sky is the limit".

Als je hier bent, is het misschien ook omdat je op zoek bent naar een andere tool die net zo krachtig is als Wordpress? Wist u dat Webflow verreweg het eenvoudigst is? WordPress vs Webflow: alle technische aspecten die je moest beheren op Wordpress zullen weg zijn, behalve de MySQL-databasemanipulatie...

Marketing management inbegrepen

Sommige mensen baseren hun keuze van de tools voor het creëren van sites op de prestaties van de tool in termen van marketing. Als u een van hen bent, zult u blij zijn te horen dat de marketingkant geen enkel probleem is met Webflow. Nogmaals, plug-ins zijn nutteloos. De marketingkant is opgenomen in de website: landingspagina, popup...

Hier zijn ook andere functies die eerder in Webflow zijn geïntegreerd.

Inheemse Webflow-functies

1. HTML, CSS en JavaScript-minimalisatie

Er is geen externe software nodig. Alle basisfunctionaliteiten zijn voorgeïnstalleerd in het CMS. Noteer bijvoorbeeld de ontginning (ontginning in het Engels). Deze functie bestaat uit het automatisch verwijderen van overbodige codes zoals opmerkingen, spaties, enz. Dit maakt de codes schoon.

2. Caching

Ook de cachingfunctie is van groot belang, maar andere CMS'en zijn niet in staat om dit zonder externe interventie te doen. Wordpress heeft deze plug-ins nodig: WP Rocket, Total Cache, Fastest Cache... Als we het handmatig moeten doen, moeten we een heel proces volgen en het htaccess-bestand van de site aanpassen. Dit is niet het geval met Webflow. Met Webflow gebeurt alles automatisch.

Belangrijke gegevens worden in een cache (een soort buffergeheugen) geladen. Dit maakt het mogelijk om snel webpagina's weer te geven die gebruikers recentelijk in hun browser hebben bekeken, zonder dat ze iets opnieuw hoeven te downloaden.

Dit voorbeeld zal u zeker verlichten: laten we aannemen dat uw stylesheets op een bestand staan dat feuillestyle.css heet. Wanneer de gebruiker op de site aankomt, downloadt hij het en slaat het op in zijn browser. De volgende keer dat hij terugkomt, hoeft hij het niet meer te doen. De site is klaar om te worden bezocht.

3. CDN (Content Delivery Network)

Ik richt me op lokale klanten. Dus de SSC dient me niet echt. Het feit dat het geïntegreerd is met Webflow beschouw ik echter als een aanwinst voor de tool. Ik zal dan op een dag, wanneer ik wil of wanneer de gelegenheid zich voordoet, in staat zijn om me te richten op internationale klanten.

Het CDN is inderdaad een verzameling van locaties over de hele wereld . De missie is om de inhoud van de servers van uw site lokaal te herdistribueren. Voor bestanden die geen regelmatige updates vereisen, houdt het deze in de cache.

Het CDN dat door Webflow wordt gebruikt is een van de krachtigste ter wereld: het CDN van Amazon Cloudfront. Het is bekend dat het nooit kapot gaat. Wat wil je nog meer voor een CDN?

Zijn er andere belangen bij het hebben van al deze interne functies?

Webflow Training
Webflow Training

Beter beheer van een site

Sinds ik Webflow gebruik, heb ik geen enkele plug-in meer gebruikt, simpelweg omdat het compleet is. Dus ik werd gespaard van al die afleidende advertenties die je vaak ziet met gratis plug-ins.

Ook is het zo dat hoe minder plug-ins worden gebruikt, hoe kleiner het risico op incompatibiliteit. Inderdaad, elke plug-in heeft zijn eigen code. Verschillende ontwikkelaars ontwerpen verschillende plug-ins op hun eigen manier. Ze praten niet per se met elkaar. Er zijn dus geen specifieke normen die worden gevolgd. Sommige ontwikkelaars kunnen regels schrijven die niet compatibel zijn met andere plug-ins. Vooral omdat er niet genoeg tijd is om alle nieuwe plug-ins met de bestaande te testen.

Met plug-ins zult u andere mensen moeten rekruteren om de site te onderhouden.

Eenvoudige accommodatie

Laten we eerst iets rechtzetten. Je hebt de keuze:

  • uw website te hosten die is ontworpen op Webflow op Webflow zelf
  • het op een andere gastheer te plaatsen.

Voor deze tweede keuze moet u nog een paar stappen doorlopen. Maak je geen zorgen, ze zijn niet zo complex als ze lijken. Exporteer de automatisch door Wordpress gegenereerde codes en importeer ze in de door u gekozen host. Nu je duidelijkere ideeën hebt over de keuze tussen WordPress vs. Webflow, denk ik dat je in een fase zit waarin het voor jou gemakkelijker is om een beslissing te nemen. Ga met WordPress of Webflow.

Maar laten we terugkomen op de eerste keuze, die niets anders is dan, denk ik, de beste: het hosten van de site op Webflow. De hosting van alle sites die op Webflow worden gecreëerd, wordt verzorgd door Amazon Cloudfront.

Gegarandeerde veiligheid

Zolang u Webflow gebruikt voor de creatie van uw sites, ontvangt u automatisch een SSL-certificaat (zoals ik al eerder heb uitgelegd, is het geïntegreerd in het Webflow-aanbod). Als ik dit detail wil verduidelijken, dan is dat gewoon omdat ik hostingproviders ken die het niet doen.

Bij deze hosts moet je een apart SSL-certificaat kopen (tenzij je een gratis certificaat gebruikt). Dat is nog niet alles, het installeren van dit certificaat kost nog steeds veel tijd, zeker als je nieuw bent in de webwereld.

Conclusie: WordPress vs Webflow

Hier is mijn persoonlijke conclusie. Mijn keuze is vandaag de dag 200% Webflow, omdat het zowel de ontwerper als de klant vrijheid, gemak en veiligheid biedt. Dus ik denk dat het creëren van een site met Webflow nu een lange termijn voordeel is. Het maakt ook gemakkelijker aanpassingen en een onvergelijkbare mogelijkheid tot evolutie mogelijk. Kortom, tussen WordPress en Webflow in: Webflow is naar mijn mening de nieuwe wereld van het intelligent ontwerpen van websites.

Ontbreekt er iets? Heeft u een specifieke vraag?

Webflow Training
Webflow Training

Opmerkingen

Koffiepauze

4 items die je misschien leuk vindt

VRIJE TRAINING

Schrijf je hier in om de gratis Discovery Training te ontvangen
.

Begin met de Discovery Training, waar u de basis van Webflow leert en een voorproefje krijgt van wat u kunt verwachten in de Start Weblow training.

Start de gratis training