HEY

Neem deel aan de volgende Webflow uitdaging!

Freelance Fouten: De 10 fouten die je niet moet maken (gedetailleerde gids)

Vraag je je wel eens af of je de dingen wel op de juiste manier doet? Om je te helpen, zijn hier 10 freelance fouten die beginners vaak maken.

Bijgewerkt op

30/1/2021

Het is een paar dagen, maanden of jaren geleden dat je bent begonnen als freelance webdesigner, maar je hebt nog steeds het gevoel dat je niet vooruit komt. Terwijl de anderen op weg zijn naar onafhankelijkheid, sta jij daar met je duimen te draaien. Inderdaad, je ziet anderen op sociale netwerken opscheppen dat ze geen moeite hebben om hun klanten te vinden...

Je kunt kalmeren, maar dit is te veel. Twijfels overheersen: is freelancen wel iets voor mij? Kan ik er mijn echte baan van maken? etc.

Maar heb je je ooit afgevraagd of jij het probleem was? Misschien doe je nog niet alles op de juiste manier. Wat als je nog steeds trapt in beginnersfouten als freelancer?

🌈Sondage

Denk je dat het een goed idee is om gewoon te doen wat je al doet of niet?

Ik zie niet in wat het nadeel is, zolang ik goed geld verdien, is dat genoeg voor mij.
Ik denk dat je als freelancer moet weten hoe je jezelf kunt overtreffen. We moeten proberen onze grenzen te verleggen en zo vooruitgang te blijven boeken.
Heeft u een andere mening? Voel je vrij om het met ons te delen!

Samenvatting

 1. Eerste freelance fout: ongeduldig zijn
 2. Gratis werken
 3. Uitstellen
 4. Isolatie is een fatale freelance fout.
 5. Ja zeggen tegen iedereen
 6. Verschillende diensten tegelijk aanbieden
 7. Te veel vertrouwen op de mening van anderen
 8. Tijdverlies bij bepaalde taken
 9. Verlegen in voorstellen of advies
 10. Beperk je visie

1) Eerste freelance fout: ongeduldig zijn

In freelance werk, komen klanten niet van de ene dag op de andere. En zelfs als ze dat doen, zal je omzet niet plotseling stijgen, als bij toeval. Je hebt tijd nodig, en als ik zeg "tijd", dan heb ik het niet over één, twee, drie, of zelfs zes of negen maanden. Het zal waarschijnlijk een paar jaar duren voordat uw bedrijf echt van de grond komt.

Tijd voor wat, precies?

 • Voordat je een eigen proces kunt opzetten, heb je tijd nodig. Misschien moet u met een paar dingen experimenteren voordat u de perfecte methode vindt.
 • Het verfijnen van een verkoopstrategie vergt ook veel tijd. Tussen studies, analyses en experimenten, het is geen gemakkelijke taak.
 • Het opbouwen van een eigen netwerk, van een eigen gemeenschap is ook een echte baan. En toch is deze stap een van de belangrijkste. Door het goed te doen, bent u er zeker van klanten naar u toe te trekken. Je bouwt ook je eigen bekendheid op.

Dit zijn slechts voorbeelden, maar ik zal u de lijst van alle dingen die u zult moeten doen voorlopig besparen.

Niet om je te ontmoedigen, maar om je te waarschuwen. De realiteit van het freelancen kennende, is het niet waarschijnlijk dat u het snel zult opgeven. In tegenstelling tot die beginnende freelancers die niet weten wat ze kunnen verwachten, en die bij het minste obstakel denken dat ze gefaald hebben. Voor deze mensen houdt freelancen veel risico's in. Het is een onstabiele status, zeggen ze.

Om dit eerste deel af te sluiten: maak niet de fout om grote dingen te verwachten van je eerste jaar als freelancer. Boven alles, wees geduldig. Tijd zal lonen. 😊

2) Gratis werken

Heb je ooit eerder gratis gewerkt? Het kan gebeuren zonder dat je het echt beseft (of niet 😵). Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Stel dat uw potentiële klant u vraagt om een gratis test te doen voordat hij u inhuurt. Hij vraagt je dan om een website voor hem te maken. Dit is een geweldige strategie, zolang je echt met die klant wilt werken! Want, ik adviseer je niet om het voor zomaar iemand te doen!
 2. Laten we nu eens aannemen dat je al een paar dagen (of maanden) met een klant werkt. Naarmate de tijd verstrijkt, merk je dat hij je steeds nieuwe taken toewijst (die misschien niet binnen je bereik vallen). Als u op forfaitaire basis wordt betaald, kunt u zeggen dat u deze taken gratis uitvoert, gewoon omdat u bij de ondertekening van het contract niet hebt afgesproken dat u na verloop van tijd nieuwe taken zou uitvoeren.

Als beginner moet je er misschien mee instemmen om gratis te werken. Wat u niet weet, is dat zo'n houding niet veel goeds belooft voor uw bedrijf. Omdat het werk "gratis" is, moet je niet verbaasd zijn als je klant niet waardeert wat je doet. Hij heeft er niet voor betaald. Het is normaal dat hij zich niet bewust is van het belang ervan.

Aan de andere kant, als je de zaken op een rijtje zet en "alles" voor je werk in rekening brengt, maak je je klanten duidelijk dat je werk het waard is!

Webflow Training

3) Uitstellen

Onthoud: "Tijd is geld." Maar hoe meer je uitstelt en uitstelt, hoe meer je je tijd verspilt. Helaas is dit een bekende fout van een freelancer! Wij geloven dat freelancen = vrijheid, dus stellen we bepaalde taken uit tot morgen, het einde van de dag of het weekend. Dit zijn meestal de taken die we niet het leukst vinden en die we op het laatste moment besluiten te doen: telefoontjes, prospectie, afspraken, enz.

Maar levert het tenminste iets goeds op? Zijn we echt vrij? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat was het niet voor mij. Integendeel, ik stress mezelf tot op het bot totdat ik de taak in kwestie af heb. En omdat ik gestrest ben, hoef ik je niet te vertellen dat ik niet eens productief ben.

Dus hier is een tip: nog voor je begint te werken, raad ik je aan om een planning te maken van alles wat je die dag moet doen. Sommige mensen plannen zelfs hun week of hun maand. Maar ik raad je aan om beetje bij beetje te beginnen. Probeer tijdens het plannen 's ochtends, aan het begin van de week of de maand, prioriteit te geven aan de taken die u niet leuk vindt. Op deze momenten verzeker ik u dat u productiever bent omdat u uw energie nog niet aan iets anders hebt besteed 💪.

4) Isolatie is een fatale fout van de freelancer

Als je freelance werkt, werk je meestal alleen, vanuit huis. Het is gewoon een keuze. Sommige mensen zijn introvert, andere niet. Als je graag gezelschap hebt, kun je terecht in coworking areas, coffeeshops... En zelfs als je graag alleen bent, in je hoekje, heb je op een gegeven moment gezelschap nodig. Kortom, freelance zijn betekent niet dat je je thuis moet afzonderen. Het is zelfs een fatale freelance fout!

Hoe meer je jezelf isoleert, hoe eenzamer je je voelt. Een gevoel dat niet goed is voor je zaak. In plaats van vooruit te komen, zul je alleen maar zinken. Om dit te voorkomen, moet je manieren vinden om contact te maken met de buitenwereld. Naar verschillende cowerkings gaan, bedrijfsevenementen... zijn voorbeelden, maar als dit voor u niet mogelijk is, zijn virtuele contacten ook goed voor u. Waarom sluit u zich niet aan bij specifieke groepen op Facebook of LinkedIn, bestaande uit mensen die dezelfde waarden delen als u (al dan niet professioneel), die dezelfde activiteit doen als u, die dezelfde visie hebben als u.

Over gemeenschappelijke interesses gesproken, je wordt steeds gemotiveerder, je krijgt meer zelfvertrouwen... Zoveel goede dingen! 😍

5) Zeg ja tegen iedereen

We hebben de neiging om het iedereen naar de zin te maken. Daarom zeggen we vaak ja, tegen alles en nog wat 😅 (althans voor mij). In de freelance wereld geldt dit nog steeds. Er zijn mensen die niet weten hoe zij nee moeten zeggen tegen hun klanten, vooral wanneer deze hun extra taken toevertrouwen (het idee is reeds besproken in de tweede alinea: gratis werken). In dit geval vraagt de klant om uw toestemming, maar bent u het die de freelance fout maakt om zonder voldoende nadenken akkoord te gaan.

Onthoud dit: je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Wat is het nut om te proberen te behagen als je uiteindelijk alleen maar minachting krijgt? Er zijn twee mogelijke gevallen:

 • Je vindt je nieuwe opdracht niet leuk, maar omdat je al ja hebt gezegd, moet je ermee doorgaan. Omdat je je hart er niet in legt, misschien wil je niet, misschien heb je de kwaliteit niet.
 • U hebt geen controle over wat u doet, dus is de kans groot dat de taak in kwestie niet aan de verwachtingen van de klant zal voldoen.

In geen van beide gevallen zal uw cliënt tevreden zijn met uw werk. Je hebt alleen maar tijd verspild, en uiteindelijk, zijn vertrouwen.

Anderzijds, als u weet hoe u moet weigeren en u uw redenen daarvoor goed uitlegt (het ligt niet in uw vermogen, het is niet bepaald in het oorspronkelijke contract...), dan toont uw klant u nog meer respect. Hij kent je waarden, je echte vaardigheden. Hij zal geen andere keuze hebben dan je meer te vertrouwen.

6) Verschillende diensten tegelijk aanbieden

Om steeds meer geld te verdienen, komen freelancers vaak in de verleiding om meerdere diensten tegelijk aan te bieden. Webdesigners denken bijvoorbeeld dat ze ook diensten kunnen aanbieden in logo ontwerp, grafisch ontwerp, SEO... gewoon omdat deze domeinen min of meer verbonden zijn met de creatie van een website.

Als ervaren webdesigner raad ik je echter af om deze ultieme freelance fout te maken! Vertel me, is er een mogelijkheid dat je uitblinkt in al deze gebieden tegelijk? Eerlijk gezegd, er is geen manier. Je zou "goed in niets" kunnen worden (ik denk dat deze term illustreert wat ik bedoel: in plaats van één of twee onder de knie te krijgen, beheers je er geen enkele).

Maar door u te specialiseren in één domein (webdesign, in ons geval), hebt u tijd om zoveel mogelijk te trainen. Op die manier kun je jezelf een "expert" noemen en meer geld verdienen. Je werk zal een echte waarde hebben. En uw klanten zullen dat herkennen. Ze zullen je respecteren.

Als ik u enig advies zou mogen geven, dan zou dat het volgende zijn: kies een niche waarop u al uw aandacht zult richten en waarin u zich zult specialiseren.

Webflow Training

7) te veel vertrouwen op het advies van anderen

Wat deed je voor je met freelancen begon? Als u een andere baan had, misschien in loondienst, in een groot bedrijf, is de kans groot dat uw entourage verbijsterd zal zijn wanneer ze zien dat u de sprong waagt. Het is een grote verandering in je leven, en het is normaal dat ze zich zorgen om je maken. Vooral omdat de wereld van freelancen en digitaal werken iets nieuws is (anders dan traditionele banen). Omdat zij denken dat freelancen een vergissing is, zullen zij u waarschijnlijk op alle mogelijke manieren proberen te ontmoedigen. In het algemeen zaaien ze twijfel in je geest. Ze beginnen je nieuwe wereld te bekritiseren...

En dan heb je de keuze tussen naar hen luisteren en je door hen laten beïnvloeden, of naar hen luisteren en in jezelf en je plannen blijven geloven. Ik kies voor de tweede optie 😌 Ik zou tegen mezelf zeggen: als anderen het kunnen, waarom ik dan niet? Zeg tegen jezelf dat zolang je gelukkig bent, zolang je in jezelf gelooft, het goed is!

8) Tijdverlies bij bepaalde taken

Als je wilt slagen als freelancer, moet je een gevoel van prioriteit hebben. Bepaal wat belangrijk voor je is en neem dan dienovereenkomstig beslissingen. Begin met de "kleine" beslissingen, bijvoorbeeld het plannen van je agenda. Zoals ik vaak zeg: tijd is geld (en dat geldt nog meer in de freelance wereld). Daar kunnen we net zo goed bij stilstaan.

Verspil je tijd niet aan onbelangrijke zaken. Om een stapje terug te doen en te zien of dat niet zo is, maak je een lijst van alle taken die je die dag moet doen. Als je ze probeert te doen, time ze dan. Neem dan de tijd om je dag te analyseren. Aan wat voor soort taken verspilt u de meeste tijd? Zijn ze echt de tijd waard die je er aan besteedt?

Nu je die stap genomen hebt, welke beslissingen moet je nu nemen? Als u hebt gemerkt dat er taken zijn die veel van uw tijd in beslag nemen maar niet goed zijn voor uw bedrijf, moet u die uit uw routine schrappen of aan anderen delegeren.

9) Verlegen in voorstellen of advies

Of u nu een beginner bent of niet, het feit dat u zich hebt toegelegd op webdesign betekent dat u dit gebied onder de knie hebt. Misschien heeft u een webflow opleiding gevolgd of bent u een autodidact ontwerper. Dit is al een goede reden om zelfvertrouwen te hebben en niet verlegen te zijn.

Verlegen zijn (bij voorstellen of advies) heeft een negatieve invloed op je imago. Je zult overkomen als een leugenaar, een persoon die niet eens weet wat hij doet. Een persoon die niet te vertrouwen is. Dat is wanneer uw klanten beslissen om de teugels in handen te nemen. Ze vertellen je wat je moet doen en hoe je het moet doen, zelfs als ze het mis hebben. En omdat je te verlegen bent om hen je ideeën voor te leggen of hen te corrigeren, laat je hen. Beetje bij beetje, wordt hij comfortabel, hij blijft je bevelen geven. Als het project eenmaal klaar is en als het niet werkt (omdat je hebt afgesproken alles verkeerd te doen), zal je klant je de schuld geven. Jij hebt hem immers niet geadviseerd over wat hij wel en niet moest doen.

Als je daarentegen niet aarzelt om te laten zien dat jij degene bent die je werk beter beheerst dan wie dan ook, zonder dat je het doorhebt, bepaal je je plaats. U bent de medewerker van uw cliënt, niet zijn werknemer.

10) Beperk uw visie

Last but not least, de 10e freelance fout: het beperken van de eigen visie.

Eigenlijk, ligt het niet alleen aan jou. Je omgeving speelt hier ook een rol in. Weet je nog dat ik zei dat je jezelf niet moest isoleren? Dat je jezelf moet omringen met mensen die dezelfde activiteiten hebben als jij? Nou, je moet het voorzichtig doen. De keuze van deze mensen zal een impact hebben op uw langetermijnvisie.

Als zij niet verder willen, wil jij dat misschien ook niet. Maar als zij ambitieus zijn en grootse plannen hebben voor de komende maanden of jaren, werkt deze houding aanstekelijk. Door met hen te praten, worden hun visies automatisch aan jou doorgegeven.

Conclusie

Nu u de 10 meest voorkomende freelance fouten hebt kunnen identificeren, weet ik zeker dat u uw bedrijf met vertrouwen verder kunt ontwikkelen. Want ja, in de wereld van freelancen moet je de juiste mentaliteit hebben.

Het is niet genoeg om een klant te hebben die u regelmatig betaalt. Je moet denken als een ondernemer (want dat is wat je bent). En ondernemers, zij zijn altijd op zoek naar manieren om vooruit te komen, om hun bedrijf vooruit te helpen. Trouwens, als je dit artikel tot het einde leest, betekent het dat je de wil al hebt. Het enige wat je nu nog moet doen is al het advies toepassen dat ik je net gegeven heb. Aarzel niet om het me te vertellen!

Opmerkingen

Koffiepauze

4 items die je misschien leuk vindt

VRIJE TRAINING

Schrijf je hier in om de gratis Discovery Training te ontvangen
.

Begin met de Discovery Training, waar u de basis van Webflow leert en een voorproefje krijgt van wat u kunt verwachten in de Start Weblow training.

Start de gratis training