HEY

Deelnemen aan het volgende evenement Leef!

5 sites om een Happy Desk typografie te kiezen
Foto door de heer Cup/Fabien Barral op unsplash
De typografie is eenvoudig, zo eenvoudig als het spelen van de viool! -Maximiliaan Vox

De keuze van een typografie is cruciaal, ongeacht het type project. Het zal het verschil maken, of het nu gaat om uw visuele identiteit, uw website of uw printprojecten. Ik weet niet hoe het met u zit, maar over het algemeen neem ik veel tijd om "de juiste" typografie te kiezen voor mijn verschillende webdesignprojecten.

Neem de tijd om te kiezen: Waarom?

Er zijn verschillende soorten webcontent: afbeeldingen, video's... Maar teksten spelen nog steeds een belangrijke rol. In feite maken ze het grootste deel uit van de inhoud van een professionele website.

Via hen kunnen we ideeën, gevoelens, enz. overbrengen. Daarom moeten we de tijd nemen om ze zorgvuldig te kiezen. Anders lopen we het risico het gewenste resultaat te verstoren.

typografie
Foto door Amador Loureiro op Unsplash

De basisregels van de typografie

Bij de keuze van de typografie van uw site adviseer ik u deze 3 hoofdcriteria in overweging te nemen:

1. De grootte van het lettertype

Afhankelijk van de grootte is het lettertype min of meer leesbaar. Een moeilijk te ontcijferen lettertype zal echter niet helpen. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste lettergrootte hebt gekozen? Deze tip werkt heel goed: test het kleinste formaat, dat op een mobiel apparaat wordt gebruikt. Als je eenmaal het juiste kleine formaat hebt gevonden, zal het makkelijker voor je zijn om de rest te kiezen (voor de tablet en de computers).

Vergeet echter niet de grootste maat te testen. Sommige internetgebruikers kunnen proberen het scherm van hun terminal te vergroten wanneer ze op uw site surfen. Zal dit het ontwerp van de site in het algemeen niet veranderen? Dit moet ook worden gecontroleerd.

2. De gebruikte apparaten en de gebruiksvoorwaarden

Ik gebruik mijn computer niet alleen om te surfen op het internet. Mijn smartphone is de meest gebruikte (net als vele andere internetgebruikers). Dit alles om u te vertellen dat u beter de lettertypen kunt proberen die u zult gebruiken op verschillende apparaten om er zeker van te zijn dat ze passen bij het ontwerp, voordat u uw site publiceert.

De resultaten zijn ook verschillend op verschillende besturingssystemen (Android, Windows, iOS, Mac...), maar ook op verschillende soorten browsers (Chrome, Firefox...).

Het is waar dat al deze tests uiteindelijk met elkaar verweven zullen raken. Vooral omdat u niet noodzakelijkerwijs over al deze hulpmiddelen beschikt. Als je het handmatig doet, ga je veel tijd verspillen. Gelukkig voor jou is er BrowserStack. Deze tool maakt het mogelijk om een site te simuleren op de meest voorkomende apparaten en browsers.

3. De toon van de typografie

Zoals u zich waarschijnlijk herinnert, heb ik dit onderwerp uitvoerig behandeld in het andere artikel over typografie. De gebruikte typen typografie hebben een impact op de emotie van de doelgroep. Terwijl sommigen een speelse blik geven, lijken anderen serieuzer, en weer anderen zijn informatief.

De enige manier om de toon van een lettertype te kennen is het te laten zien aan anderen (collega's, vrienden, familie...). Van jouw kant, als je ze kiest, toon dan empathie. Probeer jezelf in de schoenen te schuiven van de mensen die je site zullen lezen en zie hoe ze zullen reageren.

typografie
Foto door Annie Apratt op Unsplash

Tips voor een goed ontwerp: combineer verschillende lettertypes

Het combineren van meerdere lettertypen voegt contrast toe aan een site, waardoor het ontwerp nog meer wordt geaccentueerd. De wrijving zit echter in de manier waarop het lettertype-palet is geselecteerd. Sommigen houden zich niet aan de regels. Misschien weten ze niet wat de regels zijn.

Een, maak geen misbruik van het beleid. Twee of drie zijn meer dan genoeg! Met meer lettertypen loopt u het risico de site te verwarren en de consistentie te doorbreken.

Ten tweede is het kiezen van verschillende lettertypes uit dezelfde familie een heel goed idee. Voor de titels kunt u serif gebruiken, terwijl voor de lichaamstekst sans-serif de beste optie blijft (voor meer uitleg over dit onderwerp nodig ik u uit om dit artikel te lezen). Lettertypes uit dezelfde familie komen goed overeen.

Een andere oplossing is het gebruik van dezelfde typografie op de hele site, maar dan in verschillende maten. De titels zijn duidelijk groter dan de andere. Zo is het eenvoudig!

Weet dat u ook vrij bent om lettertypes te kiezen uit verschillende families. De titels zijn kort en aantrekkelijk, waardoor ze ideaal zijn voor complexe typografie. Wat de tekst betreft, is het belangrijk dat deze leesbaar is. Als ik jou was en ik de site van anderen wilde onderscheiden, zou ik overgebruikte lettertypes vermijden.

typografie
Foto door Stanisla Kondratiev op Unsplash

Wat voor gereedschap om u te helpen?

Ik begrijp dat je geen idee hebt wat de beste lettercombinaties zijn. Het is me al een paar keer overkomen, maar ik heb de oplossing gevonden: gebruik gespecialiseerde tools. Maak je geen zorgen, ze zijn vrij:

  • FontPair suggereert u een goede variëteit aan lettertypecombinaties. Om het resultaat beter te visualiseren, kunt u zelfs een aangepaste tekst invoegen.
  • Typeconnectie is een soort typografisch spel. Alvorens u de best mogelijke lettercombinaties aan te bieden, vraagt het platform u om een reeks vragen te beantwoorden.
  • Just My Type biedt, net als FontPair, een reeks lettercombinaties aan.
  • Lettercombinatie biedt alleen Google typografie, die gemakkelijk te krijgen en gratis is!

Waar kunt u lettertypes downloaden?

1. Google-lettertypen

Deze lettertypes zijn geoptimaliseerd om uw site snel te laten laden. Daarom zijn ze ontworpen voor het web. Voor een blog is het bijvoorbeeld belangrijk om een "licht" lettertype te kiezen, want als je met honderd artikelen eindigt, heeft dat invloed op het laden van je pagina.

typografie

2. Je werkt voor hen

Dit is een erg handige site omdat alle typografieën geënsceneerd zijn. Het helpt me om de typografie te kiezen volgens de stijl die ik wil creëren of respecteren (de financiële zal bijvoorbeeld meer zakelijk zijn dan die van een kinderspeelgoedfabrikant).

typografie

3. 25 Typos Classic

Te veel keuzes doden vaak de keuze. Daarom heeft Spoongraphics voor ons 25 "klassieke" lettertypes geselecteerd die ons in de meeste gevallen in staat stellen een lettertype te kiezen dat past bij elk type project, zonder dat we de eindeloze uren van onderzoek hoeven te doorlopen.

typografie

4. Adobe Typekit, nu "Adobe Fonts" genoemd.

Adobe Typekit heeft zijn naam veranderd in "Adobe Fonts". Het is de Pro typografiebibliotheek bij uitstek. Alle lettertypes zijn toegankelijk en geïntegreerd in de Adobe Cloud Suite.

typografie

5. De Ontwerpersgieterij

Premium" bibliotheek van typografie voor ontwerpers, dit platform is voor mij de Alibaba-grot. Wanneer een project een heel bepaald lettertype met een groter budget vereist, is dat heel praktisch.

typografie

Conclusie

Kortom, typografie is een kunstvorm. Door goed te weten hoe je moet kiezen, heb je een meer verfijnde, professionele en leesbare site. In dit artikel heb ik u enkele tips gegeven om u te helpen sneller en vooral correcter de lettertypes te kiezen die u voor uw website zult gebruiken.

Kom terug naar deze pagina wanneer je maar wilt. Heb je nog tips gevonden die ik misschien vergeten ben tijdens het schrijven? Zo ja, wat zijn dat dan? Laat hieronder een reactie achter of stuur een e-mail naar hello@happydesk.be.
Kevin Prins, Happy Desk Manager

De meeste ondernemers hebben een ineffectieve website zonder duidelijke boodschap. Dus ik heb een 5-stappen-proces gemaakt dat is het creëren van een aangepaste en aangesloten website om uw web succes te bereiken. Zie Happy Desk

Ben je freelance? Word lid van onze Webflow-community. We hebben het over websites, design, business, enz. De gemeenschap groeit en zal u veel advies kunnen geven om uw bedrijf te ontwikkelen. Het is deze kant op.

Meld je aan en toegang tot mijn online methode.

Koffiepauze

4 items die je misschien leuk vindt

VRIJE TRAINING

Schrijf je hier in om de gratis Discovery Training te ontvangen
.

Begin met de Discovery Training, waar u de basis van Webflow leert en een voorproefje krijgt van wat u kunt verwachten in de Start Weblow training.

Start de gratis training